Minden, amit a mahjongról tudni érdemes

14K3.01
 

Történeti áttekintés

A mahjong anyaországa Kína, ezért nem meglepő, hogy kínai dominóként is emlegetik ezt a négyszemélyes kombinációs játékot. Kínában nem csak egyszerű játékként tekintenek rá, kiemelkedő kulturális jelentőséggel bír: mivel betekintést nyújt a játékosok képességeibe, ügyességébe, előszeretettel invitálják egy-egy mahjong partira az új munkatársakat, üzleti partnereket, vagy a jövendőbeli vőlegényt a könnyebb megismerés érdekében.

A römi rokonának tekinthető klasszikus mahjongot egészen 1912-ig (a császári ház bukása) kizárólag az uralkodó udvarában lehetett játszani, nem sokkal ezután elterjedt egész Kínában, majd Európában és az Egyesült Államokban is népszerű lett.

A játék számunkra érdekesebb, pasziánsz alapú verziója a 20. század második felében terjedt el. Ez nem négy-, hanem egyszemélyes szellemi játék és a szabályai is jelentősen eltérnek a klasszikus mahjong szabályaitól, viszont a fogalmak és a kövek változatlanok maradtak.

A pasziánsz alapú mahjongot főként számítógépes programokkal játsszák (ennek okára kitérünk a szabályleírásnál). Az első számítógépes mahjong játékot Brodie Lockard készítette el 1981-ben, de Magyarországon csak 1985-ben bukkant fel hasonló játék, a Commodore 64-re írt Mah-Jongg. Az elmúlt 30 év során rengeteg számítógépes mahjong variáció született különféle, a hagyományostól eltérő kőkészletekkel és kezdőhelyzetekkel a sokszínűség jegyében.

Ha kíváncsi vagy a mahjong változatok soszínűnű világára, akkor tekintsd meg mahjong játék gyűjteményünket, biztosan találsz ínyedre való játékot! Ne aggódj, hagyományos kövekkel és szabályokkal működő példányok is vannak a tarsolyunkban, ilyen például a Dragon Mahjong, amit közvetlenül elérhetsz innen.

A pasziánsz alapú mahjong lényege, szabályok

Előkészületként a köveket meg kell keverni és öt szintes torony alakban el kell őket helyezni, méghozzá úgy, hogy a takarásba kerülő köveket nem ismerjük. Ezt elég nehéz kivitelezni a gyakorlatban, ezért is orientálódott inkább a számítógépes programok irányába a játék.

A mahjong lényege, hogy valamennyi követ felszedjük a játéktérről, úgy, hogy párokat alkotunk belőlük. A kövek száma és mintája is meg kell, hogy egyezzen ahhoz, hogy pároknak számítsanak. Például két négyes számú bambusz kő párnak számít, míg egy négyes számú bambusz kő egy négyes számú karakter kővel már nem. Ami az évszak és virág köveket illeti, a nyár csak a nyárral alkot párt, a krizantém csak a krizantémmal és így tovább. Minden pár tíz pontot ér, és a kör végén megmaradt idő után is kapunk jutalompontokat.

A levétel szabályai:

- Azokat a köveket nem vehetjük le, amelyeket minden oldalról körülvesznek kövek. Kivételt jelent, ha két szomszédos kő azonos.

- A négyzet peremén lévő köveket párosíthatjuk az azonos sorban, vagy oszlopban lévő párjukkal

- Olyan párokat is képezhetünk, amelyek megfelelnek az első szabálynak, és három lépésből elérhetőek.

Amikor leveszünk egy kőpárt, a táblán maradt kövek eltolódnak valamilyen irányba a nehézségi szintnek megfelelően.

Akkor nyerünk, ha a megadott időkereten belül leszedjük az összes követ. Ha időnk még van, de nincs már több lépésünk, akkor a kövek automatikusan újrarendeződnek, így új lépésekre lesz lehetőségünk. A játékot hat segítséggel (súgás a párok megtalálásához) kezdjük, és a nehézségi szint növekedésével további segítségeket kapunk.

További információ a kövekről:

A játékkészlet 144 kőnek vagy cserépnek nevezett elemből áll, melyeket az alábbiak szerint oszthatunk fel:

  • Közönséges kövek – 4-4 sorozat bambusz, karakter (írás) és kör rajzolatú kövek (1-9-ig).

MJs1.pngMJs2.pngMJs3.pngMJs4.pngMJs5.pngMJs6.pngMJs7.pngMJs8.pngMJs9.png Bambusz

MJw1.pngMJw2.pngMJw3.pngMJw4.pngMJw5.pngMJw6.pngMJw7.pngMJw8.pngMJw9.png Írás

MJt1.pngMJt2.pngMJt3.pngMJt4.pngMJt5.pngMJt6.pngMJt7.pngMJt8.pngMJt9.png Kör

  • Egyszerű honőrök – 4 keleti-, déli-, nyugati-, és északi szél

MJf1.pngMJf2.pngMJf3.pngMJf4.png

  • Felső honőrök – 4 vörös-, zöld-, és fehér sárkány

MJd1.pngMJd2.pngMJd3.png

  • Legfőbb honőrök – 4 virág és 4 évszak

MJh1.pngMJh2.pngMJh3.pngMJh4.png évszakok MJh5.pngMJh6.pngMJh7.pngMJh8.png virágok

 

Nézd meg, hogyan készülnek a kövek a valóságban!

 

Minden, amit a mahjongról tudni érdemes

- gyere játssz, értékelj és tedd közzé legjobb eredményed itt, az ország egyik legnagyobb

Minden, amit a mahjongról tudni érdemes

közösségében!
Megnézem a mahjong játékokat!
Hozzáadás a StartlaphozMegosztás a FacebookonMegosztás a TwiterenMegosztom a Google+ -on

Hasonló játékok... online

Finomságok és egy nagyszerű zuhatagos játék vár rád. Ne hagyd ki ezt a szuper lehetőséget! Candy Riddles4.3542KFinomságok és egy nagyszerű zuhatagos játék vár rád. Ne hagyd ki ezt a szuper lehetőséget!...Tisztaság és zuhatagozás vár rád! Most szappanokat kell begyűjtened! Pop Soap3.33KTisztaság és zuhatagozás vár rád! Most szappanokat kell begyűjtened! Kalandozz egyet és válj te a kis utazóvá! Tiny Tripper2.5439Kalandozz egyet és válj te a kis utazóvá! Kapcsolódj ki egy kis keresgéléssel a találkozón! Backyard Reunion1.94KKapcsolódj ki egy kis keresgéléssel a találkozón! Aknakeresőzz újra nálunk! Minesweeper Classic2.73KAknakeresőzz újra nálunk! Tarts egy tűzoltóval és derítsd ki a rejtélyt! Burning Mysteries3.53KTarts egy tűzoltóval és derítsd ki a rejtélyt! Segíts Mr. Jello-nak az étkezésben! Vigyázz gyorsnak kell lenned mert válogatós! Jello Go Round3.1930Segíts Mr. Jello-nak az étkezésben! Vigyázz gyorsnak kell lenned mert válogatós!...Tedd próbára reflexedet és vezess egy igazán veszélyes pályán! Lane Battles0.0287Tedd próbára reflexedet és vezess egy igazán veszélyes pályán! Egy állati kaland vár rád! Kell ennél többet mondanunk?Animal Adventure4.23KEgy állati kaland vár rád! Kell ennél többet mondanunk?Szabadítsd ki a madarakat a sárkányok fogságából! Pebble Boy1.42KSzabadítsd ki a madarakat a sárkányok fogságából!
Segíts a mókusnak a mogyorók begyűjtésében! Nut Physics1.41KSegíts a mókusnak a mogyorók begyűjtésében! Keresd meg a város régóta elrejtett kincseit! Town of Treasures3.55KKeresd meg a város régóta elrejtett kincseit! Síelj le a legdurvább pályán sziklák között és próbálj meg nem elesni! Groovy Ski5.0121Síelj le a legdurvább pályán sziklák között és próbálj meg nem elesni! Egy furán varázslatos falu amelyben sötét mágiára is találsz. Te bemersz menni? Spellbound Village3.01KEgy furán varázslatos falu amelyben sötét mágiára is találsz. Te bemersz menni? Próbáld meg a lécet eltalálni a lehető legtöbbször. Nem lesz túl egyszerű feladat! Crossbar Shots5.0348Próbáld meg a lécet eltalálni a lehető legtöbbször. Nem lesz túl egyszerű feladat!...Kutass az eltűnt kártyák és a csalók után! Hidden Cards4.12KKutass az eltűnt kártyák és a csalók után! Raftingozz velünk egyet és kapcsolódj ki! Rafting Adventure4.0477Raftingozz velünk egyet és kapcsolódj ki! Vegyél részt egy kapus interview-n! Super Goalie Auditions0.0291Vegyél részt egy kapus interview-n! Vadnyugati keresés vár rád ismét. Ne hagyd ki! Prairie Mysteries3.81KVadnyugati keresés vár rád ismét. Ne hagyd ki! Focizz egyet velünk. Nem fogod megbánni! Foot Chicko5.0298Focizz egyet velünk. Nem fogod megbánni!
Szórakoztasd a közönséget és kerüld el a tojásokat! Cricket Gunda0.0258Szórakoztasd a közönséget és kerüld el a tojásokat! Vízalatti rejtélyek felfedezése a célunk most. Velünk tartasz? Undersea Enigmas3.82KVízalatti rejtélyek felfedezése a célunk most. Velünk tartasz? Kriketezz egyet a városban! City Cricket0.0283Kriketezz egyet a városban! Kutass értékes tárgyak és csempészek után! Smugglers Voyage3.42KKutass értékes tárgyak és csempészek után! Csatlakozz egy kis teniszezéshez. Nézd meg, hogy csinálják a hipszterek! Hipster Tennis5.0192Csatlakozz egy kis teniszezéshez. Nézd meg, hogy csinálják a hipszterek! Tarts igazi vérbeli túrázokkal és aludj egyet a hegyen még mielőtt a csúcsra érnél. Segíts a készületekben!  Woodland Expedition3.51KTarts igazi vérbeli túrázokkal és aludj egyet a hegyen még mielőtt a csúcsra érnél....Szeretnéd kipróbálni az agyaggalamb lövészetet? Most megteheted! Clay Pigeon: Tap and Shoot3.4370Szeretnéd kipróbálni az agyaggalamb lövészetet? Most megteheted! Segíts a kondi terem kiépítésében és ellenőrzésében! Gym Quest1.3854Segíts a kondi terem kiépítésében és ellenőrzésében! Cuki és finom gumimacikkal vár rád a zuhatagozás! Éhesen nem ajánljuk ezt a játékot. Jelly Bears0.0722Cuki és finom gumimacikkal vár rád a zuhatagozás! Éhesen nem ajánljuk ezt a játékot....Készen állsz az éjféli puzzle-re? Gyere és keresgélj velünk ázsiában! Midnight Puzzle0.01KKészen állsz az éjféli puzzle-re? Gyere és keresgélj velünk ázsiában!
Etesd meg a vevőidet a lehető legjobban! Nézd meg milyen vendéglátónak lenni! Yummy Taco0.0282Etesd meg a vevőidet a lehető legjobban! Nézd meg milyen vendéglátónak lenni! Mentsd meg a vízalatti kis állatokat! Aquatic Rescue4.3959Mentsd meg a vízalatti kis állatokat! Tedd próbára magad egy kis logikai buborékozásban! Bubble smash3.81KTedd próbára magad egy kis logikai buborékozásban! Lenyugodott a tenger és így lehetőséged adódik az elveszett tárgyaid megkeresésére. Ne hagyd ki ezt az alkalmat! Island Escape0.0912Lenyugodott a tenger és így lehetőséged adódik az elveszett tárgyaid megkeresésére....Elloptak egy olyan tárgyat amelyről csak nagyon kevés ember tud. Derítsd ki ki volt a rabló és válj te is nyomozóvá! Shady Theft3.81KElloptak egy olyan tárgyat amelyről csak nagyon kevés ember tud. Derítsd ki ki volt...Egyes statisztikák szerint az emberek nem olvasnak annyit mit azelőtt. Tarts most három könyv kedvelővel és fedezz fel új könyveket! The Bookworms Wishlist3.71KEgyes statisztikák szerint az emberek nem olvasnak annyit mit azelőtt. Tarts most...Buborékozz ismét nálunk! Most még nagyobb kihívás áll előtted! Bubble Wipeout1.61KBuborékozz ismét nálunk! Most még nagyobb kihívás áll előtted! Egy kis macska és megannyi zuhatagozás vár rád! Te készen állsz?Candy Fiesta1.61KEgy kis macska és megannyi zuhatagozás vár rád! Te készen állsz?Pasziánszozz velünk ismét! Most egy újabb és még szebb verzión mutathatod meg tudásod! Solitaire Gold5.04KPasziánszozz velünk ismét! Most egy újabb és még szebb verzión mutathatod meg tudásod!...Egy igazán nagy játékkal készültünk neked. Készen állsz a Sudokura? Sudoku Classic 15.02KEgy igazán nagy játékkal készültünk neked. Készen állsz a Sudokura?
Sakkozz egy nagyot nálunk és válj te is Grandmaster-ré! Chess Grandmaster1.7675Sakkozz egy nagyot nálunk és válj te is Grandmaster-ré! Próbáld meg elérni a lehető legnagyobb számot. Vigyázz most az idővel is meg kell küzdened! Merge Mania1.71KPróbáld meg elérni a lehető legnagyobb számot. Vigyázz most az idővel is meg kell...Állítsd meg a banditákat fegyvereddel! Saloon Robbery0.0543Állítsd meg a banditákat fegyvereddel! Győzd le a többi kígyót és válj te a királyukká! Snake King5.0371Győzd le a többi kígyót és válj te a királyukká! Zuno-zz nálunk ingyen! Zuno3.8757Zuno-zz nálunk ingyen!